LELLO
 

Angreb målrettes mod små virksomheder

Selvom truslerne fra internettet bliver flere og flere er IT stadig af stor værdi, hvis virksomhederne er omhyggelige med sikkerheden.

Ifølge det amerikanske firma Symantec øges truslerne mod brugen af PC'er og IT i det hele taget. Symantecs undersøgelser fra 2004 viser at hele 65 procent af trafikken på Internettet nu er SPAM mail, som i bedste fald er uønsket og tidsrøvende, og i værste fald kan forårsage virusinfektioner og andre skader på PC'erne.

Der sker en ændring af trusselsbilledet i disse år. Indtil nu er de fleste virusangreb sat i gang af personer, som har villet vise hvor skrappe de var og konkurrere om det. Det ændrer sig nu til langt mere målrettede angreb, som har til formål at skaffe ophavsmændene penge eller anden økonomisk gevinst. Samtidig ses det at angrebene i større og større omfang rettes mod små og mellemstore virksomheder fordi de oftest er mindst beskyttede.

Forbryderne anvender mange forskellige teknikker. De mere fredelige af dem sætter et program til at surfe rundt på internettet for at opsnappe e-mail adresser, som de så sælger til afsendere af SPAM mails. En anden og nyere teknik kaldes "Phishing". Det går ud på at snyde internet brugerne til at installere små programmer, som opsnapper adgangskoder og pasord, som ligger på PC'en eller som indtastes på PC'en. Disse sælges så til andre, som omsætter informationerne til penge på forskellig måde.

Som PC bruger findes der ingen 100 % sikker måde at beskytte sig på. Det vigtigste er at være opmærksom på og bekendt med truslerne så man undgår dem. Desuden skal virksomheden sørge for hele tiden at holde programmerne opdaterede, have installeret viruscheck og beskyttelse mod trojanske heste og endelig have en firewall. Er de ting hele tiden på plads er Internettet stadig en fantastisk ting, som kan være til utrolig stor gavn for næsten alle virksomheder.

Virksomhederne kan selv gøre meget for at højne sikkerhedsniveauet, se 'Ti trin til et højere sikkerhedsniveau'.