LELLO
 

It-risici er blevet fokusområde for virksomhedernes topledelse

30% af virksomhederne har tabt penge som følge af hackerangreb, eller forsøg på "phishing".

Mere end 30% af virksomhederne har tabt penge som følge af angreb fra hackere, eller forsøg på "phishing" hvor lyssky personer forsøger at lokke kodeord og andre adgangsoplysninger fra ansatte og kunder. 60% har lidt betydelige tab indenfor de seneste 12 måneder som følge af systemfejl.

Jeg ville stille mig tvivlende overfor tallene, hvis de ikke stammede fra en meget pålidelig kilde. Economist Intelligence Unit, som er i tæt familieskab med bladet The Economist, har forespurgt 218 ledende medarbejdere, administrerende direktører, finansdirektører m.f. Undersøgelsen er udført på verdensplan med en jævn fordeling over alle kontinenter.

Tallene er overraskende høje, men undersøgelsen viser også at topledelsen prioriterer indsatsen for at reducere tabene højt.

Der er øget fokus på at it-sikkerhed er meget mere end teknologi. Store virksomheder bruger i disse år mange kræfter på at strukturere sin risikostyring indenfor produkter, finansrisici, m.v. Ofte bliver risikostyringen placeret tæt på topledelsen, måske hos finansdirektøren, men it-risikostyring forbliver ofte hos it-ledelsen. Undersøgelsen viser at ledelsen er opmærksom på dette problem, idet man anser kommunikationen mellem de ansvarlige for risikostyring og it-sikkerhed for at være en kilde til problemerne.

Min personlige kommentar til det er at problemet igen er identificeret og igen forbliver uløst. Vi der har arbejdet med it og ledelse gennem en del år vil genkende både problemet og årsagen. It anses stadig, i al for stort omfang, som et område der kan overlades til specialister. Det er helt forkert. Med it's betydning for virksomhederne er det et punkt som skal højt op på topledelsens dagsorden..

Lars Ole Ottesen

Kilde: Economist Intelligence Group, oktober 2005.